KRAKOW

När jag steg på tåget hade jag ingen aning om vad krakow var för stad, inga förväntningar eller inget alls.


164293-4

Jag hade ingen aning om att krakow hade den sämsta luften och den högsta cancerfrekvansen i Europa. Detta syns gott och väl på gamla byggnade som är svarta och sönder smälta av det syrehaltiga regnet. Väl är att denna tid numera är historia!

164293-5

Idag erbjuder krakow ett enormt utbud av shopping, kultur och nöje.

Det bästa sättet att upptäcka Krakow börjar i gamlastaden ? som är väl förtrogen med världsarvslistan som så mycket annat i denna stad.
Troligast är att du hamnar på Rynek - Europas största medeltida torg. Fullt med, kyrkor, gamla hus, fik resturananger och shopping.

Rynek tillhör stadens kulturella och kommersiella centrum. Det befinner sig nästan alltid människor på denna plats. Antingen på väg till gudstjänster, affärsöverläggningar, sittandes på en resturang eller på shopping runda i alla butiker.

164293-10

Mitt på torget ligger stans äldsta varuhus, Sukiennice, byggt på medeltiden och renoverat under renässansen. Här säljs varor i form av kristallglas, schackbrädor, dockor, konsthanvärk och en massa krims krams. Allt i små gedigna träbås.

164293-6

164293-9

Den andra dominerande byggnaden vid torget är Mariacki-kyrkan. Den grundades 1220, revs av tatarerna 1241 och började återuppföras 1355. Ett pampigt gotiskt bygge med hela den atmosfär som tillkommer en kyrka i en stad vars förre ärkebiskop hette Karol Wojtyla, påven Johannes Paulus II.

164293-8

Det är i de närmaste helt otroligt att den gamla staden fortfarande existerar. Hotet utifrån har alltid varit starkt från svenskar, ryssar, fransmäns, österrikare, och nu senast tyskar, som hade färdiga planer på at spränga den vid det tidelaget Adolf Hitler Plaz samt hela den gamla staden, precis som man gjorde i Warszawa.  


Fortsättning följer??



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0