Hand!

164293-11

KRAKOW

När jag steg på tåget hade jag ingen aning om vad krakow var för stad, inga förväntningar eller inget alls.


164293-4

Jag hade ingen aning om att krakow hade den sämsta luften och den högsta cancerfrekvansen i Europa. Detta syns gott och väl på gamla byggnade som är svarta och sönder smälta av det syrehaltiga regnet. Väl är att denna tid numera är historia!

164293-5

Idag erbjuder krakow ett enormt utbud av shopping, kultur och nöje.

Det bästa sättet att upptäcka Krakow börjar i gamlastaden ? som är väl förtrogen med världsarvslistan som så mycket annat i denna stad.
Troligast är att du hamnar på Rynek - Europas största medeltida torg. Fullt med, kyrkor, gamla hus, fik resturananger och shopping.

Rynek tillhör stadens kulturella och kommersiella centrum. Det befinner sig nästan alltid människor på denna plats. Antingen på väg till gudstjänster, affärsöverläggningar, sittandes på en resturang eller på shopping runda i alla butiker.

164293-10

Mitt på torget ligger stans äldsta varuhus, Sukiennice, byggt på medeltiden och renoverat under renässansen. Här säljs varor i form av kristallglas, schackbrädor, dockor, konsthanvärk och en massa krims krams. Allt i små gedigna träbås.

164293-6

164293-9

Den andra dominerande byggnaden vid torget är Mariacki-kyrkan. Den grundades 1220, revs av tatarerna 1241 och började återuppföras 1355. Ett pampigt gotiskt bygge med hela den atmosfär som tillkommer en kyrka i en stad vars förre ärkebiskop hette Karol Wojtyla, påven Johannes Paulus II.

164293-8

Det är i de närmaste helt otroligt att den gamla staden fortfarande existerar. Hotet utifrån har alltid varit starkt från svenskar, ryssar, fransmäns, österrikare, och nu senast tyskar, som hade färdiga planer på at spränga den vid det tidelaget Adolf Hitler Plaz samt hela den gamla staden, precis som man gjorde i Warszawa.  


Fortsättning följer??



Modellbilder

Så som det ser ut på teknikmarknaden i dag 2007 så är det mesta väldigt billigt. Du får en bärbar dator för ca 5000:- en platt tv för ungefär samma peng och även en systemkamera.

Jag ska prata lite om det sistnämnda eftersom jag själv är fotograf. 5000:- för den pengen får du en skaplig kamera med optik och rubbet. Går du upp lite i pris säg 10000:- för du en kamera med bra kvalitet som du kan ta väldigt bra bilder med ? vilket du även kan med en för 5000:-

Idags läget är det alltså inte ovanligt att folk äger systemkameror bara för några år sedan var bilden helt annorlunda.

En följd av detta som egentligen inte är negativ men för mig som jobbar proffesionellt som fotograf leder det till en hel del funderingar.

Vi är även vana vid att se program som topmodell på tv, och en stor exponering av modeller.
Vilket självklart leder till att många (framför allt tjejer) vill modella och vänder sig då till en fotograf för att bygga en portfolio.

Det finns då en väldigt bra sida vid namn www.modellbilder.se som man kan vända sig till. Detta kostar inget, det hela bygger på att ge och ta mellan fotograf och modell. I många fall är även en make up artist involverad.

Vad jag dock har sätt mycket av inte bara på MB, är en hel uppsjö av bikini eller topless bilder. Som är direkt dåliga rent tekniskt. Den estetiska insatsen och tankarna bakom bilden är däremot en annan sak.

Två frågor har då växt sig starka hos mig, fråga ett: Hur kan dessa fotografer finna modeller som ställer upp? När det är uppenbart att det tekniska resultatet inte kommer att bli bra. Det rör sig framförallt om ljus & retusch. Där det sistnämnda inte utförs alls. Och det förstnämna inte finns. Såklart finns det alltid ljus men det finns både bra och dåligt ljus. Dessa två saker är grunden för att få en bra bild.

Fråga två är: Hur kan modellen ställa upp? Jag menar inte på att man skall tacka nej till en fotograf enbart för att han är nybörjare, däremot ifrågasätter jag fotografens lämplighet att ta en viss typ av bilder t.ex bikini eller toppless när han inte behärska ljus eller retusch och teknik får vi inte heller glömma.

Jag tycker att modellen skall tänka sig för lite innan man tacka ja till en sån plåtning.
Även om det på något sätt inte skulle vara någon fara, i alla fall inte på MB.
Börja istället med en rad vanliga bilder, och lär dig efterhand. Därefter är det inga problem att ta mer vågade bilder, och på så sätt får man stil och klass i bilderna.

Jag hade gärna lagt upp ett exempel på vad jag menar med en dålig bild. Men jag kan ogärna sno en bild från en annan fotograf i detta syfte. Istället tänker jag lägga upp en före och efterbild som jag själv har gjort. Detta visar vilken oerhörd skillnad det är mellan att bara plåta och att efterbehandla bilden på ett korrekt sätt efteråt. Ljusmässigt hade jag gärna sätt att min bild var sämre, men man kan ogärna ta en dålig bild för att enbart visa detta. Men den belyser det jag vill visa.

Avslutningsvis vill jag också tillägga att även om MB är en bra och seriös sida finns även här svarta får. Därför bör du vid minsta misstänksamhet inte plåta, eller så tar du med en kompis.

Före och Efterbild. Utan retusch, med retusch

Länkar: http://www.modellbilder.se

Ny start!

Denna blogg har ju faktiskt funnits ett tag här, men jag började och därefter skrev jag inget. Jag har nu plockat bort allt och tänkte börja om på y kula. Lustigt är att när jag läste mina gamla inlägg så tänkte fy fan vad tråkigt! haha..

Här kommer en nyare bild på mig.

image3

RSS 2.0